Danielle van Schaik

Welkom op mijn site!

Tien voor taal

Het is verbazingwekkend hoeveel je leert van een verbouwing. En dan heb ik het niet alleen over de hoeveelheid koffie en koek die er binnen acht uur tijd in het lijf van één bouwvakker blijkt te passen. Nee, ik heb het over interessante dingen.
Zo is mijn woordenschat in de afgelopen week verrijkt met uitdrukkingen waarvan ik het bestaan niet eens wist. Ooit gehoord bijvoorbeeld van ‘grespijpen’ (nee, dat is geen seksuele handeling), ‘borstwering’ (klinkt als een cursus zelfverdediging voor vrouwen, maar is iets met een deur) of ‘waterhol’ (nee jongens, kom op nou….)? Dat bedoel ik!
Verder heb ik ook geleerd dat het geluid van een drilboor alleen de eerste anderhalf uur zeer irritant is. Daarna hoor je het eigenlijk niet meer.
Ook een opzienbarende ontdekking: de carrière van Gerard Joling is niet dood, hij leeft nog! Luister maar naar de radiozender ‘100%NL’, daar komt hij elk uur heel hard voorbij. Net als allemaal andere artiesten waarvan ik altijd had gedacht dat die alleen met carnaval actief waren maar de rest van het jaar een nette baan hadden.
Wat ik ook niet wist: Bouwvakkers blijken allemaal over een iPhone te beschikken. Weliswaar een hele vieze, want vol met klonten cement, aangekoekte resten stroopwafel en andere ondefinieerbare bagger, maar toch. Wel logisch, als je kijkt naar het astronomische bedrag op de rekening. Daar had ik wel duizend iPhones voor kunnen kopen. Maar een aanbouw met openslaande deuren is ook leuk. Who needs Wordfeud anyway! Alhoewel ik daar nu wel heel goed in zou zijn, met mijn opgeleukte vocabulaire! Hoeveel punten zou ‘trapneus’ (is dus niet een blessure opgelopen tijdens karate) opleveren? Of ‘scheluw’ (betreft geen schele zwaluw)?
Het mooiste woord uit het bouwjargon vind ik nog wel ‘panieksluiting’. Die vindt elke dag plaats in mijn hoofd als ik uit het raam kijk en mijn vernielde achtertuin zie, maar eigenlijk is het iets met een nooduitgang. Veertig punten bij Wordfeud! Zet daar wat nullen achter en je hebt het bedrag wat de aannemer rekent voor deze klus. Je zou er bijna een neut van nemen, ware het niet dat dat een onderdeel van een deurpost blijkt te zijn.
Ik moet nog een hoop leren…