Danielle van Schaik

Welkom op mijn site!

Dettol-diner

Toen ik tien was, nam mijn moeder mij mee naar de open dag van het ziekenhuis. De gipskamer sloegen we over, we gingen rechtstreeks naar het laboratorium. Daar lagen drie schaaltjes met bacterie-kweekjes van handafdrukken. Deeerste van een ongewassen hand na toiletbezoek, de tweede van een hand die erna alleen met water was afgespoeld en de derde van een hand die grondig met warm water en zeep was gereinigd. Uit het eerste schaaltje kropen nog net geen maden. ‘Dat bedoel ik nou met handen wassen!’ sprak mijn moeder triomfantelijk toen ze mijn geschokte gezicht zag.
Sinds die dag gaan er bij mij liters handzeep doorheen. De kloven in mijn vingers evenaren die van de Grand Canyon. Maar verder was het leven zorgeloos. Tot ik hoorde over de antibiotica-resistente bacteriën die zich tegenwoordig op ons voedsel bevinden. En laat ik nu net mijn kinderen gisteren een maaltijd van kip met sla en tomaat uit die Duitse discount supermarkt te hebben voorgezet! De hele nacht heb ik aan hun bedjes gewaakt, voor het geval de bloederige diarree en het nierfalen hun intrede zouden doen. Voor alsnog lijken we de EHEC-dodendans te zijn ontsprongen, want vanmorgen sprong iedereen fris en vrolijk zijn bed uit. Al zie ik zelf wel erg pips.
Ik heb even overwogen om de groenteman en poelier voorlopig te mijden. Maar gelukkig diende zich al snel een oplossing aan voor ons voedselprobleem. In een tijdschrift zag ik een advertentie voor de nieuwe anti-bacteriële Dettol zeep. Met hun No Touch automatische dispenser kun je alles grondig ontsmetten, zonder het vieze zeeppompje zelfs maar te hoeven aan te raken. Vanavond dus gewoon weer een satéetje met komkommersla; de kipfilet en komkommer worden eerst grondig geschrobd met Dettol. Ik denk dat ik voor de zekerheid ook wat druppels van dat spul in de melk doe. Je weet tenslotte maar nooit. Kan de minister van volksgezondheid anders niet regelen dat er wat Dettol door het leidingwater wordt gemengd? Uit voorzorg? Als het bij de kippen kan, moet dat bij ons toch ook lukken!