Danielle van Schaik

Welkom op mijn site!

De Manager (tweede prijs aquaZZ columnwedstrijd maart 2011)

Onlangs zag ik bij een uitzendbureau een vacature voor een ‘Visual Merchandise Coordinator’. Ik had geen idee wat het was. Na het lezen van de omschrijving bleek dat het bedrijf gewoon een etaleur zocht, op MBO niveau. Het sluit aan bij de trend; Alle functietitels zijn de afgelopen jaren behoorlijk gepimpt.
Een secretaresse heet tegenwoordig een Office Manager. En er komt geen schoonmaakster het kantoorpand stofzuigen, maar een Facility Officer. Geweldig toch? Daar kun je mee thuiskomen. ‘Wat doet je dochter tegenwoordig?’ Dan is het natuurlijk veel leuker om te kunnen zeggen ‘Ze is Freelance Escort Specialist bij een detacheringsbedrijf’ in plaats van ‘ze werkt als hoer’. 
Er is echter één beroep waarvan de titel op onverklaarbare wijze de pimpsessie heeft gemist: Huisvrouw! Een megatruttig begrip uit het jaar nul. De enige modernisering die er de laatste tijd aan gegeven is, is dat er nu ook een mannelijke variant is: huisman. Tenenkrommend! Was er onlangs niet een hele discussie over het sekseloos maken van beroepsnamen? Geen ‘brandweerman’ maar ‘brandweerpersoon’? Dat zou betekenen dat de huisvrouw/man voortaan ‘huispersoon’ genoemd dient te worden.
Nog erger is het begrip ‘thuisblijfmoeder’. Het klinkt als een soort straf. Blijf jij maar thuis, mutsje! Dan gaan wij wel werken. Alsof je de hele dag niets anders doet dan een beetje lummelen voor de TV. Tijd voor een drastische make-over, dacht ik. Dus toen ik laatst op een verjaardag was en een niet nader te noemen (en oké, niet al te snugger) familielid me vroeg: ‘heb jij eigenlijk al weer een baan gevonden?’ zag ik mijn kans schoon.
‘Jazeker’, blufte ik met mijn neus in de lucht. ‘Ik ben tegenwoordig Household & Childcare Manager bij een klein bedrijfje. Het verdient helaas niet zoveel als ik zou willen, maar het grote voordeel is dat ik mijn taken naar eigen inzicht mag uitvoeren en ik heb heel veel verantwoordelijkheid. Weinig reistijd, leuk team, dus ja, voorlopig zit ik er goed.’
‘Zo!’, knikte het familielid goedkeurend, ‘Dat klinkt niet verkeerd!’ Hij leek daadwerkelijk onder de indruk en babbelde verder over zijn eigen ervaringen bij zijn werkgever.
Ik kon het niet geloven. Was het that easy? Je smijt met een paar engelse termen, en de mensen slikken het als zoete koek? Geweldig! Was ik vroeger wat terughoudend met het bekend maken van mijn arbeidspositie, nu ben ik helemaal enthousiast over mijn nieuwe functietitel. Ik zet het tegenwoordig onder al mijn correspondentie. Petities, de machtiging voor de kinderpostzegels, briefjes voor school, alles onderteken ik trots met mijn naam en daaronder mijn functie.
Niemand die er overigens op reageert. Behalve de juf. Ze vroeg zich af waarom het ‘te laat’ briefje van mijn dochter was gericht aan de ‘Elementary Education Manager’.
Tja juf… je moet natuurlijk wel een beetje meegaan met de tijd!

D. van Schaik
Household&Childcare Manager